Urazy barku

Ból w okolicy barku jest zazwyczaj skutkiem ostrego epizodu urazowego lub ma związek z przewlekłym, powtarzającym się przeciążeniem. Występuje zwykle u osób po 40 roku życia oraz sportowców jako skutek wielokrotnych rzutów lub wymachów kończyną górną. Uprawianie dyscyplin takich jak: siatkówka, tenis, badminton czy popularny w ostatnim czasie squash przyczyniają się sumowania mikrourazów w mięśniach tworzących tzw. „stożek rotatorów”, zaburzając biomechanikę całego kompleksu barkowego.

Pacjenci zgłaszają się z bólem w przedniej części stawu barkowego, który uniemożliwia im swobodne odwiedzenie ramienia (najczęściej w wyniku uszkodzenia ścięgna mięśnia nadgrzebieniowego) oraz wykonanie ruchów rotacyjnych. Ból i ograniczenie ruchomości utrudnia czynności dnia codziennego jak np. ubieranie się czy prowadzenie samochodu.

Podczas rehabilitacji metodą RSQ1, będącej połączeniem neurologicznej elektrostymulacji z ćwiczeniami, przyspieszamy krążenie krwi i w ten sposób usuwamy mediatory zapalenia będące przyczyną dolegliwości bólowych. Jednocześnie przyspieszamy syntezę białka (4–5 krotnie) co pozwala na szybką regenerację uszkodzonych tkanek. 

Równocześnie uczymy mięśnie pracy według poprawnych wzorców ruchowych. Ma to ogromne znaczenie ponieważ uważamy, że większość urazów powstaje w wyniku niepoprawnej pracy mięśni. Mięśnie pracujące według błędnych wzorców ruchowych nie absorbują odpowiednio obciążeń, przenosząc tym samym zbyt duże siły na więzadła, ścięgna czy kaletki prowadząc do ich zerwania, degeneracji bądź zapalenia.

Stosując metodę Solvano używając stymulatora neurologicznego RSQ1 trenujemy prawidłowe wzorce ruchowe mięśni niezwykle szybko wysyłając w ciągu sekundy 500 impulsów przypominających naturalny sygnał wysyłany przez system nerwowy. Dzięki temu dziesięcio-minutowa sesja RSQ1 odpowiada wielogodzinnemu treningowi.

Już po pierwszej sesji spodziewamy się wyraźnych efektów (mniejszy ból, lepszy zakres ruchu).

Zazwyczaj po 10 sesjach uzyskujemy pełną sprawność funkcjonalną z dyskomfortem na poziomie 0–2 w 10-stopniowej skali. 

Wykorzystujemy pliki cookies w celach statystycznych. Jeśli się na to nie zgadzasz, wyłącz obsługę cookies w swojej przeglądarce. Rozumiem